top of page
Writer's pictureIvana Brezinská

Tri otázky pre autora - Petra Nagyová-Džerengová

Updated: Jul 24, 2023

Petra Nagyová-Džerengová je úspešnou autorkou viacerých kníh pre dospelých aj deti. Knižky jej naozaj prirástli k srdcu a okrem toho, že ich píše je aj riaditeľkou knižnice v Karlovej Vsi v Bratislave.

Keď som ju poprosila, aby nám do knižnice venovala niektorú z jej knižiek, poslala nám ich hneď 5. Naši čitatelia si tak môžu od Petry Nagyovej-Džerengovej prečítať knižky zo série o Kláre - Klára a iglu, Klára a mátohy, Klára v Afrike, Klára a Tity a tiež knižku Hanka a Adam.


Ako vznikol nápad napísať tieto knižky?

Vedela som, že nechcem písať ďalšie rozprávky o princeznách, drakoch a podobne, ktorých už bolo podľa mňa napísaných dosť. Chcela som napísať knižku, ktorá bude reflektovať reálne problémy, trápenia i radosti dnešných detí. A keď som premýšľala o svojom detstve, spomenula som si na svoj strach spať sama a ako som sa bála v noci byť sama, pretože som mala bujnú fantáziu a všeličo si predstavovala. Potom som premýšľala, čo môže spôsobovať takéto strachy… a rozvinula príbeh o veselom dievčatku Kláre, ktoré sa bojí spať samo. Žije iba s ockom a nevlastnou mamičkou, ktorá čaká dieťa a Klára ide k dedkovi na prázdniny, aby sa naučila spať sama a netlačila sa do postele k rodičom. Tam sa zoznámi s dvoma deťmi a zažíva s nimi kopec zážitkov typických pre dedinu. Klára okrem iného veľmi túži po vlastnom psíkovi… či sa to nakoniec splní a či sa naučí nebáť sa v noci, si môžu čitatelia prečítať v knižke. Ostatné 3 diely prišli prirodzene - Klára dostane psíka, narodí sa jej sestrička, ktorá stále plače a nik na ňu už nemá toľko času. Má najlepšieho kamaráta Lukáša, ktorý je do nej zamilovaný a postavia si iglu. V ďalších bolo treba dovypovedať nejaké detaily príbehu, aby sa všetko pekne uzavrelo. Ku knihe Hanka a Adam - príbehy dvoch súrodencov, ktorí zažívajú všelijaké veselé príhody, keďže nemajú televíziu, ma inšpirovali moja neterka Hanka a synovec Adam, ktorí telku takmer nepozerajú a majú veľkú záhradu, kde sa môžu dosýta vyšantiť. A hoci ich každá snaha začína dobre, vždy to vypáli nejako celkom inak.


Akú ďalšiu knižku chystáte?

Keďže píšem aj pre dospelých, zvyknem to striedať. Práve dokončujem knihu receptov a potom sa chystám na 2. diel príbehov Hanky a Adama, ktorým sa narodí malý braček.


Ktorá je vaša obľúbená knižka z detstva?

Moje obľúbené knihy z detstva boli Pipi Dlhá Pančucha a ostatné od Astrid Lindgrenovej a príbehy o Mumintroloch od fínskej autorky Tove Janssonovej. Tie som si zvykla brať domov každé letné prázdniny! Milujem ich dodnes a keďže mám 4 deti, ktorým som pravidelne čítala každý večer v podstate skoro 20 rokov kontinuálne, prečítala som ich odvtedy niekoľkokrát. Dodnes milujem detské knihy.


 

Klára a mátohy


Klára ešte nemá ani šesť rokov, no po prázdninách už ide do školy. To však nie je jediná veľká zmena, ktorá ju čaká. Jej nevlastnej mame sa narodí bábätko. Klára sa na nového súrodenca teší, ale má to jeden háčik. Ten sa volá mátohy, presnejšie mátohy spod postele, ktoré jej nedovolia spať samej vo svojej posteli. Ako sa zbaviť strachu? Ako poraziť tie nešťastné mátohy? To je prázdninová úloha pre Kláru a jej dedka.





Klára a iglu


Klára sa už mátoh nebojí. Má predsa psíka Bobíka. A aj malú sestričku Emku, o ktorú by sa rada starala. Emka zmenila život celej rodiny a Klára sa občas cíti sama. Keď sa Bobík zrazu stratí, zrúti sa jej svet. A navyše je jej milovaný dedko v nemocnici. Našťastie existujú vanilkové buchty, tie liečia všetky smútky. Bobík sa nájde a najkrajším vianočným darčekom je dedko, ktorého pustili z nemocnice.





Klára a Titi


V treťom pokračovaní príbehov z Klárinho života dostane Klára list so správou, že z Afriky sa vracia jej mamička. A nepríde sama. Pricestuje s ňou aj jedno veľké prekvapenie...

Klára dostane svoje prvé vysvedčenie a ocko dovolí, aby s mamičkou a Lukášom odcestovali na dedinu. Po roku sa tak opäť stretne so svojimi starými kamarátmi, Radkom a Romankou. Spolu dajú hlavy dokopy a vymyslia plán, ako zachrániť dedkov domček, o ktorý sa nemá kto starať.



Klára v Afrike


Na Kláru čaká jedno veľké dobrodružstvo. Spolu s mamou a Tity cestujú do Afriky. Konečne uvidí všetky deti, o ktoré sa jej mamička starala. A bude jej môcť dokonca pomáhať v ordinácii! Klára má aj jedno veľké želanie: uvidieť živého leva. Hneď po prílete sa však zjaví ktosi nečakaný a prázdniny sa začnú trochu inak, ako si predstavovala. Kto je ten tajomný neznámy a prečo s ním zrazu Tity trávi tak veľa času?




Hanka a Adam


Bola raz jedna sestra s bratom, alebo, ak chcete, brat so sestrou: Hanka s Adamom či Adam s Hankou. Nezáleží na poradí, lebo tí dvaja boli ako jeden, jednoducho, najlepší kamaráti. Už vás počujem: čóóó? To je vylúčené! Súrodenci nemôžu byť najlepšími kamarátmi! Tak ako ani pes a mačka! Že nie? Tak ja Vám teda poviem, že môžu a ak mi neveríte, prečítajte si túto knižku o dvoch šibaloch, ktorí chcú byť stále dobrí, ale nakoniec to vypáli zakaždým inak.

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page